Пикът на заразяване с човешкия папиломен вирус при момичетата е между

...
Пикът на заразяване с човешкия папиломен вирус при момичетата е между
Коментари Харесай

Между 16 и 20 години е пикът на заразяване с човешкия папиломен вирус |

Пикът на заразяване с човешкия папиломен вирус при момичетата е сред 16 и 20-ата им година. За развиване на предракови промени на маточната шийка са нужни от 5 до 7 г, а след още толкоз се развива рак на маточната шийка. Това сподели доцент Илия Каргьозов, началник на Отделението по оперативна гинекология и онкология в МБАЛ " Вита " по време дискусионната онлайн конференция на тематика „ Рак на маточната шийка – предварителна защита, имунизация и ранна диагностика “.

Той акцентира, че постоянните профилактични прегледи са извънредно значими и предвижда, че заболеваемостта ще продължава да пораства и ще стартира да пада възрастта на пика, в случай че не се реагира с огромни дейности на цялото общество.

Разрушителни последствия от болестта

Доц. Карагьозов, подчертава върху нуждата да се вкара народен популационен скрининг паралелно с постигането на задоволителен обсег на ваксинопрофилактиката. Програмата за профилактика на рака на маточната шийка, тъй като това е първият от трите съществени стълба за битка със болестта, неотдавна препоръчани и в Програмата на СЗО за елиминиране на цервикалния карцином до 2030 година Вторият е популационен скрининг, третият е лекуването на към този момент заболелите. Освен имунизациите, министерството и страната би трябвало да решат най-сетне по кое време ще започва народен популационен скрининг за рак на маточната шийка . Последиците от това заболяване са разрушителни, изясни доцент Карагьозов.

Според него е нужна положителна осведоменост на родителите, които би трябвало да са осведомени с изгодите от такава имунизация. Д-р Карагьозов обърна внимание, че „ ракът на маточната шийка е единствено върхът на айсберга. Има задоволителни данни за връзката на човешкия папиломен вирус и при други злокачествени болести и при двата пола, като данни за рак на ларинкса, рак на ануса, и други, казусът с HPV е доста огромен. “

Рестарт на програмата за ваксинопрофилактика

Д-р Радосвета Филипова, държавен специалист в Министерството на здравеопазването, изясни, че е нужен рестарт и разпространение на програмата в обществото, както и непрекъснато информиране по казуса рак на маточната шийка.

„ Трябва да има повече събития и информацията да доближава до родителите. Програмата съществува от години, само че не работи, участниците в нея не са сплотени. Делът на имунизираните стартира от 36% първоначално, след това падна до 5-7% и в този момент е 15-20% годишно “, сподели доктор Филипова. Тя добави, че там където страната е застанала зад такава стратегия, има триумфи. 

Да не се пестят пари за осведомителна акция

Доц. доктор Любомир Киров, ръководител на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, също изрази мнение, че публичното показване на казуса не е задоволително. „ Необходими са всички осведомителни канали, пари не би трябвало да се пестят. Трябва да се изясни значимостта на казуса и че съществува решение. Поне една жена на ден умира от рак на маточната шийка и за това би трябвало да се приказва, да има непрекъснато увещание ", каза  доц Киров и още веднъж сложи въпроса за нуждата от финансиране и промени в нормативната уредба, посредством които общопрактикуващите лекари да могат да се включат интензивно в дейностите по профилактиката на болестта.

Добре структуриран народен скрининг

Д-р Станимир Хасърджиев, изпълнителен шеф на Националната пациентска организация, акцентира, че е нужна Първата е вярната, съответна и навременна информация, която да се подава регулярно в медийното пространство, само че да участва и в учебно заведение. На второ място той сложи опцията на пациентите за ранно проучване и образуване на „ добре структуриран народен скрининг “, като се работи по-активно в посока постигане до целевите групи, а не да се чака те сами да дойдат при лекаря.

Ваксинопрофилактиката на рака на маточната шийка към този момент е налична и за девойките в по-ниската възрастова група – сред 10 и 11 годишна възраст. Това планува Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка, която преди дни бе удължена до 2024 година Досега възрастовият имунизационен обсег бе единствено за групата от девойки, навършили 12 – 13 година Според експертите, с цел да има триумф профилактиката, имунизационният обсег би трябвало да доближава до 70-75% от девойките в тези възрастови групи всяка година, или, другояче казано, от родените към 30 000 девойки годишно от даден набор, страната би трябвало да обезпечи финансиране за към 21 000 девойки в съответната възрастова група. Основните действия на Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка са ориентирани към продължение на необятната осведомителна акция за значимостта на болестта и опциите за първична профилактика посредством имунизация, заплатена с публични средства.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР